Kendetegn:
En suder er nok den lettest genkendelige af alle europæiske karpefisk. Kroppen er kraftig og kompakt, de små skæl er dækket af et krafigt slimlag og ligger så tæt til kroppen, at man hverken kan se eller mærke dem. Den har kraftige runde finner, og dens grundfarve er olivengrøn med et gyldent skær. Bugen er grålig med en violet farvetone. I hver mundvig har den en lille skægtråd. Suderen er en god spisefisk med hvidligt kød. Når den fanges i mindre vandhuller, kan den smage lidt "mudret", men hvis man lader den gå et par dage i rent ferskvand, forsvinder bismagen.
Levested:
Suderen lever i søer og åer endog i brakvand, hvor den befinder sig bedst ved bunden. Den findes overalt i Danmark med undtagelse af vandene i Vestjylland og nord for Limfjorden. Især i Mellemeuropa opdrættes den ofte sammen med karpen. Suderen er meget hårdfør og kan leve i meget iltfattige vande.
Føde:
Den lever af myggelarver, snegle og muslinger.
Fangstperiode:
Suderen må fanges året rundt. Om vinteren går fiskene i en slags dvale, hvor de i store stimer står urokelig på bunden.
Udnyttelse:
Fersk.
Dybfrossen.